Wat te doen bij een miskraam?

Omdat de oorzaak van een miskraam meestal een aanlegstoornis is, is behandeling helaas niet mogelijk. Medicijnen of maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn zinloos. En ook bijvoorbeeld sporten of vrijen hebben hier geen invloed op.

Meestal verloopt een miskraam spontaan. Dit zonder complicaties en zonder dat medisch ingrijpen medisch gezien echt nodig is. Afwachten is de meest veilige manier en heeft dan ook de voorkeur. Maar mocht je de natuurlijke gang van zaken liever niet af wil wachten, kan dat natuurlijk. Hierbij verwijzen we je door naar het ziekenhuis om het verdere beleid en medicatie te gaan bespreken om een miskraam op te wekken.

Neem je tijd
Je bepaalt zelf wat het beste bij je past. Ons advies is dan ook om dit met ons te bespreken. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en neem enkele dagen bedenktijd. Ook is een tussenoplossing mogelijk, zoals enige dagen afwachten (bijvoorbeeld een week) en dan alsnog vaginale tabletten. Wij regelen dan daarna op korte termijn een consult voor je bij de gynaecoloog. Belangrijk is dat je je eigen gevoel volgt en ons dit ook aan ons kenbaar maakt.

Lichamelijk herstel
Het lichamelijke herstel na een spontane miskraam gaat meestal snel. Gedurende 1 tot 2 weken is er nog wat bloedverlies en bruine afscheiding. Nadat het bloedverlies is gestopt, is het lichaam voldoende hersteld om weer opnieuw zwanger te worden. Zwanger worden, wordt door een miskraam namelijk niet bemoeilijkt. De menstruatie komt na ongeveer 6 weken weer op gang, maar dit kan ook een paar weken eerder of later zijn. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de vrouwen na een miskraam binnen 4 maanden weer zwanger is.

Emotioneel herstel
En dan het emotionele stuk; in de meeste gevallen het zwaarste deel. Je dondert keihard van je wolk af en er komt een abrupt einde aan al je plannen en fantasieën over het verwachte kindje. Verdriet en onzekerheid zijn in deze periode heel normaal. En geloof ons: het wordt minder, maar heeft tijd nodig.

Hoe lang precies? Daar kunnen we helaas geen antwoord op geven. Wel leert de ervaring dat verdrietige gevoelens gemiddeld het meest intens zijn binnen de eerste 4 tot 6 weken. En dat deze meestal na 3 tot 4 maanden weer verdwijnen. Natuurlijk kan het ook langer duren. Zo blijkt uit onderzoek dat meer dan 50% van de vrouwen een verwerkingsproces had van minstens een jaar en 20 tot 25% na 1,5 jaar het verlies niet van zich had afgezet.

Falen, jaloezie en schaamte
Naast gevoelens van verdriet kunnen er andere gevoelens bestaan zoals schuld, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte, falen van het eigen lichaam, schaamte of jaloezie naar andere zwangere vrouwen toe. Deze gevoelens komen zeker in het begin veel voor en zijn zeer begrijpelijk.

Stop je gevoelens niet weg
Belangrijk is dat je je gevoelens niet wegstopt of ontkent. Ze zijn er, ze zijn heel normaal en er is tijd voor nodig om ze te verwerken. Bedenk ook dat de buitenwereld niet aan je neus kan zien dat er iets mis is. Zeker als je al verteld hebt dat je zwanger bent, kan dat confronterende situaties opleveren. Maar het mag geen taboe zijn en je hebt alle recht om het bespreekbaar te maken. Of om aan te geven dat je er liever niet over wilt praten. Uiteraard staan wij ook voor je klaar en misschien heb je een lieve partner of vriend(in) met wie je je verdriet kunt delen.

Contactinformatie

Verloskundigenpraktijk in Best

Gezondheidscentrum de Tambourije
Tamboer 4, 5684 DB  BEST

Verloskundigenpraktijk in Oirschot

De Stoelendans (begane grond, bij het consultatiebureau)
De Loop 67, 5688 EW OIRSCHOT