Wat is een miskraam?

Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht in de eerste 16 weken van de zwangerschap. Meestal is de groei al gestopt in de eerste 12 weken. En in veel gevallen wordt deze automatisch door het lichaam afgestoten.

Een miskraam gaat vaak gepaard met buikpijn en/of vaginaal bloedverlies. Aan de andere kant is bloedverlies geen reden om je direct zorgen te maken. Een zwangerschap waarbij bloedverlies optreedt, zal namelijk niet altijd eindigen in een miskraam.

Oorzaak van een miskraam

Meestal wordt een miskraam veroorzaakt door een ‘fout’ die optreedt bij de bevruchting van de zaadcel met de eicel. Dit veroorzaakt dan een ernstige chromosoomafwijking in de vrucht en hierdoor is de vrucht niet levensvatbaar.

Chromosomen zijn onmisbaar bij de ontwikkeling van een vrucht naar een kindje. En bij een ernstige chromosomenafwijking is een goede ontwikkeling dus niet mogelijk. De vrucht wordt in dat geval niet goed aangelegd en de natuur vindt als het ware een logische oplossing: de vrucht groeit niet verder en het lichaam stoot het af. Meestal gaat het hier overigens niet om erfelijke afwijkingen, zodat er ook geen gevolgen zijn voor een volgende zwangerschap.

Contactinformatie

Verloskundigenpraktijk in Best

Gezondheidscentrum de Tambourije
Tamboer 4, 5684 DB  BEST

Verloskundigenpraktijk in Oirschot

De Stoelendans (begane grond, bij het consultatiebureau)
De Loop 67, 5688 EW OIRSCHOT