0499 - 21 54 54

Thuisbevalling of poliklinisch

Als er zich tijdens de zwangerschap of bevalling geen complicaties of bijzonderheden voordoen, kun je in principe zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch). In beide gevallen begeleiden wij je bevalling (tussen de 37 en 42 weken mogen wij je begeleiden). Is er wel een reden waarom je in het ziekenhuis moet bevallen, dan wordt de zorg meestal overgedragen aan het ziekenhuis en begeleidt een verloskundige of arts van het ziekenhuis je bevalling.

 

De keuze van de plaats van bevallen is heel persoonlijk. Het belangrijkste is dat je bevalt daar waar jij en je partner zich het meest prettig voelen. Wij werken samen met het Catharina ziekenhuis in Eindhoven en het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven .

 

Bij een poliklinische bevalling maak je het eerste stuk van de ontsluitingsfase thuis door. Het laatste deel van de bevalling zal in het ziekenhuis zijn . We komen tijdens de ontsluiting geregeld thuis langs en we gaan bij voldoende ontsluiting samen naar het ziekenhuis. Afhankelijk van het tijdstip van bevallen en hoe de bevalling is verlopen, ga je na ongeveer 2 uur weer naar huis of blijf je (eventueel met je partner) een nachtje in het ziekenhuis slapen. Een aantal kraamzorgorganisaties hebben een ‘warme overdracht’ . Een kraamverzorgster haalt jullie dan op bij de verloskamers en gaan samen met jullie naar huis om het kraambed op te starten .

 

De keuze tussen thuis of poliklinisch hoef je niet vooraf te maken . Je mag ten tijde van de bevlling nog beslissen . Wel is het dan fijn dat je voorbereid bent op beide situaties. Zorg dat een ‘ziekenhuis tas’ klaarstaat en dat je je voorbereidingen hebt getroffen voor een thuisbevalling .

 

Kies je voor een poliklinische bevalling dan is het raadzaam om tijdens de zwangerschap alvast een ponsplaatje te laten maken in het desbetreffende ziekenhuis.

Mocht je naar een van de voorlichtingsavonden van het ziekenhuis willen, dan kun je contact opnemen met de polikliniek gynaecologie van het desbetreffende ziekenhuis .

MMC-Veldhoven 040 – 888 83 80 (8.30 – 17.00 u)

Catharina ziekenhuis 040 – 239 93 00  (8.30 – 16.30 u)

 

Wanneer moet je bellen: (dit geldt vanaf 37 wkn) Tel: 0499 – 21 54 54

 

Bloedverlies:

Een beetje slijmerig bloedverlies is normaal. Heb je echter helderrood bloedverlies, meer dan een menstruatie, laat het ons dan direct weten.

 

Weeënactiviteit:

Bij je eerste kindje bel je als de weeën een uur lang om de 3-4 minuten komen en ongeveer 1 minuut aanhouden. Bij een tweede of volgende kindje bel je als de weeën een uur lang om de 5 minuten komen of als ze erg sterk zijn.

 

Vruchtwaterverlies:

De vliezen kunnen breken zonder dat je weeën hebt . Bij gebroken vliezen is het belangrijk dat je naar de kleur van het vruchtwater kijkt. Dit hoort doorzichtig/wittig/roze van kleur te zijn. Soms is het vruchtwater echter groen/bruin/geel van kleur, dan heeft de baby in het vruchtwater gepoept.

 

Helder vruchtwater:

's Nachts: probeer nog te gaan slapen en bel ons de volgende ochtend na 9.00 uur.

 

Groen/ bruin/ geel vruchtwater:

Bel ons dan direct (24 uur per dag)

 

Ongerust:

Dan kun je ons natuurlijk bellen.

Je hoeft ons niet te bellen bij het verliezen van de slijmprop en om alvast aan te kondigen dat je denkt dat je waarschijnlijk gaat bevallen.

Bel voor 37 weken zwangerschap bij bovenstaande klachten direct 0499 – 21 54 54

 

Voorbereiding:

Je hebt bedklossen en een po nodig (ook als je poliklinisch gaat bevallen). Zorg ervoor dat de klossen daadwerkelijk onder het bed staan vanaf 37 weken. Deze zijn op te halen bij de thuiszorg/ Zuidzorg (zie kopje adressen). De bovenkant van het matras moet minimaal 70 cm boven de vloer zijn. Zorg er ook voor dat je vanaf 37 weken het kraampakket in huis hebt . Ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen. Zorg dat het huisnummer duidelijk zichtbaar is en zorg voor duidelijke buitenverlichting.

 

Bevalt je thuis: doe dan het volgende tijdens de ontsluiting.

 • Bescherm uw matras
 • Zet het kraampakket klaar
 • Zet twee emmers met vuilniszakken klaar zodat wij direct het afval kunnen scheiden
 • Zorg voor een goede temperatuur op de kamer waar je gaat bevallen en op de babykamer (ca. 23 graden).

 

Je kunt onder de douche of in bad gaan om de weeën op te vangen. Het warme water helpt te ontspannen (water niet warmer dan 36-37 graden). Ga als je vliezen gebroken zijn alleen in bad na overleg met de verloskundige.

 

Zet voor de zekerheid altijd vanaf 37 weken zwangerschap een ‘ziekenhuis tas’ klaar met daarin:

 

Voor jezelf:

 • toiletartikelen
 • pyama / huispak
 • ondergoed
 • ochtendjas
 • slippers
 • ponsplaatje
 • verzekeringspasje
 • mapje met zwangerschapsgegevens
 • fototoestel/ camera

 

Voor de baby:

 • Maxi cosi
 • 2 rompertjes (maat 50 en 56)
 • Pakje (maat 50 en 56)
 • Mutsje
 • Sokjes
 • Omslagdoek
 • Jasje

 

Pijnbestrijding (www.deverloskundige.nl) :

Een bevalling gaat gepaard met pijn. Door een goede ademtechniek en ontspanning ( bijvoorbeeld warmte en massage) is deze pijn in de meeste gevallen wel draaglijk te maken. Bovendien maakt het lichaam zelf tijdens de bevalling endorfine aan, hetgeen zorgt voor een natuurlijke pijnstilling. Veel vrouwen kunnen een bevalling zonder pijnbestrijding dan ook goed aan. Echter wanneer de pijn ondraaglijk wordt door uitputting, angst of spanning, kan pijnbestrijding nodig zijn. In deze gevallen zal dit ook voor je geregeld worden.

 

Er zijn verschillende vormen van pijnbestrijding mogelijk:

• TENS

• Remifentanyl

• Ruggenprik (epiduraal)

TENS kan worden gebruikt bij een thuis of poliklinische bevalling met begeleiding van de eigen verloskundige. Remifentanyl en de ruggenprik (epiduraal) kunnen alleen in het ziekenhuis door de gynaecoloog gegeven worden, omdat hiervoor medicijnen worden gebruikt. Extra controle is in die gevallen dan ook nodig in verband met de bijwerkingen, die soms op kunnen treden. Welke manier van pijnbestrijding, remifentanyl of de ruggenprik, het best kan worden toegepast wisselt per situatie en zal door de gynaecoloog in overleg met jullie worden bepaald.

 

Tijdens de zwangerschap ontvang je, indien gewenst, folders met inhoudelijke informatie over dit onderwerp.

 

Wat te doen als de baby komt en de verloskundige is er nog niet!

1. Rustig blijven! Een snelle bevalling gaat meestal vanzelf.

2. Indien mogelijk, de buitendeur op een kier zetten en buitenverlichting aan!

3. Ga liggen en blijf zo lang mogelijk zuchten, tot de persdrang onhoudbaar wordt.

4. Dan voorzichtig meepersen zodat de baby helemaal geboren wordt.

5. Veeg het mondje van de baby schoon met een gaasje.

6. Leg de baby op de buik van de moeder en wrijf hem of haar goed droog.

7. Dek de baby met (liefst warme) doeken toe.

8. Wacht verder rustig op de komst van de verloskundige.

 

Voor- of oefenweeën

Dit zijn weeën die onregelmatige krampen teweegbrengen en die gemakkelijk op te vangen zijn. Vrouwen omschrijven het vaak als onaangenaam. Probeer hier niet teveel aandacht aan te schenken en blijf niet krampachtig thuis zitten. Een warm bad of douche is erg fijn als je voor- of oefenween hebt .

Ontsluitingsweeën beginnen pas echt wanneer de krampen sterker worden en frequenter komen en langer gaan duren. Weeën die weer afzakken noemen we een valse start.

 

Verloskundigenpraktijk Linde Tamboer 4, 5684 DB Best De Loop 67, 5688 EW Oirschot T 0499 - 21 54 54

© ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN - VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK LINDE - BEST-OIRSCHOT - Webdesign HZ